2016. feb 14.

Bernya az ezdőteremben - 1. rész

írta: Oláh Katalin
Bernya az ezdőteremben - 1. rész

bernyaprofil.png

Közeleg a tavasz... Ó, még messze van! - mondják azok, akik már most a nyári melegre vágynak. - Ó, vészesen közeleg! - így pedig azok, akik most kaptak észbe, hogyha nyár, akkor bikiniszezon, s addig jó volna leadni néhány kilócskát...

Bernya sokáig úgy volt vele, hogy mivel ő a maga részéről nem hord bikinit, ezért a diéta őrá nem vonatkozik. Meg nem is volt igazán gondja a súlyával, amíg pizzafutárként kereste a kenyerét. Hanem amikor cukrászdát nyitott! Pizzakihordás helyett a konyhában kevergette a krémeket, kóstolta a sodókat, s egy szép napon azt vette észre, nagy szerencse, hogy nincs bikinije, mert biztosan nem férne bele. Az egész egy esős, kora tavaszi napon kezdődött:

"Bernya viharos szombat reggelre ébredt. Kinyitotta a szemét, meglátta a szürke eget, és reménykedni kezdett, hogy az egészet csak álmodja. Sietve a másik oldalára fordult, fejére húzta a takarót, és jó szorosan lehunyta a szemét.

- Csak álmodom – mormolta maga elé, fészkelődött kicsit, és várt, hátha tényleg elnyomja az álom.

Odakint hatalmasat dördült az ég.

- Müff! – ugrott fel Bernya ijedtében, és a maradék álom is kiment a szeméből. Tanácstalanul ücsörgött az ágyban, szomorú pillantásokat vetve az ablak felé. Odakint ömlött az eső, villámlott, mennydörgött, és úgy tűnt, az elkövetkező negyven napban abba sem akarja hagyni majd. Odalépett az ablakhoz és óvatosan kilesett. Az utcán cibálta a fákat a szél, az eső verte az ablakot, és Bernya a házak felett elnézve látta, a Rákos patak hirtelen tele lett vízzel.

- A patakparti ugrálásnak lőttek – állapította meg lemondóan, és arra gondolt, érdemes lenne bárkaépítésbe fogni, vagy helyet kunyerálni magának annál a Noé nevű fazonnál, mielőtt a tizedik emeletig felérne az özönvíz. Készített magának egy tejeskávét, kinézett a konyhaablakon és látta, hogy a zöldséges ki sem nyitott.

- Rossz jel - állapította meg magában, kortyolt egyet a kávéból, aztán a gardróbba sietett, hogy előkeresse a Robitól kapott gumicsizmát. Ha úgy dönt, hogy ma kidugja az orrát, akkor erre mindenképpen szüksége lesz.

Robival tegnapelőtt abban maradtak, ma délelőtt a patakparton találkoznak, egy jó kis hétvégi, ráérős ugrálásra, amikor nem kell sehová sietni, nyugodtan mehetnek két teljes kört is akár, egészen az autópályáig és vissza. Sőt, egyszer már beszéltek róla, el kellene ugrálni egészen a patak végéig, vagy elejéig, attól függ, honnan indulnak, aztán legfeljebb busszal jönnek haza. De nem ma lesz ez a nap. Bernya lezuhanyozott, és visszament a konyhába, hogy reggeli után nézzen. Talált némi szikkadt kenyeret, egy kis sajtot és vajat, de a zöldséges rekesz üresen tátongott. Sehol egy összetöppedt retek, egy fonnyadt újhagyma, egy elrongyolódott szélű salátalevél! Márpedig friss zöldség nélkül nem az igazi a reggeli szendvics. Azért harapott néhány falatot, elvégre reggeli nélkül a legesősebb nap sem indulhat, és épp arra gondolt, főz magának még egy kávét, amikor megcsörrent a telefonja. Robi hívta. A béka most ébredt, és a szakadó esőt megpillantva első dolga volt, hogy felhívja Bernyát és lemondja a tervezett patakparti kirándulást. Bernya egyetértett vele. - De mit csináljunk ma? –kérdezte Robit, mert vihar ide vagy oda, nem szívesen maradt volna egész nap egyedül a lakásban.

- Megnéztem az időjárást, egész hétvégén esni fog – jelentette ki Robi – úgyhogy a szabadtéri programokról letehetünk. Elmehetünk múzeumba, beugorhatunk Cirmikéékhez, vagy felkereshetjük a Noé és Társa amatőr hajóépítő egyesületet, akad-e valami jól fizető különmunkájuk. Bizonyára sok most a megrendelés.

Bernya elnevette magát. Nem hiába Robi a legjobb barátja. A szakadó eső láttán ő is ugyanarra gondolt.

- Vagy – folytatta Robi – elmehetnénk edzőterembe. Ott még sosem jártam. Megnézhetnénk magunknak."

A folytatásból megtudhatod, vajon mihez kezd Bernya, mikor életében először edzőterembe látogat, melyik lesz a kedvenc gépe, és sikerül-e megkedvelnie a súlyzókat. Tarts Bernyával a tavaszi diétában!

Szólj hozzá

bennfentes mese csak a blogra Bernya mindennapjai