2015. okt 20.

Cirmike és Cirmancs

írta: Oláh Katalin
Cirmike és Cirmancs

chatterie_cafe.jpg

Melyből azt is megtudhatjuk, mitől lesz szép fényes a bunda

"Egy napfényes délelőtt Bernya a Don Zsiri pizzéria előtt ácsorgott. Nyitás után voltak pár perccel, még nem érkezett megrendelés. Donna Mamma az asztalterítőket mosta ki, Bernya pedig kiteregette őket a kerthelyiség hátsó részében. Aztán kiállt a bejárati ajtó elé, hogy körülnézzen a napsütésben. A fák zöldelltek, és Bernya nagyokat szippantott a friss levegőből. Az utcán nem jártak sokan, és egészen az étteremig hallatszott az iskolaudvar zsivaja. – Bizonyára tornaóra van – állapította meg Bernya a vezényszavakból, és saját iskolás emlékei jutottak eszébe. Ezen eltűnődött egy darabig, és egyszer csak azt vette észre, hogy egy vörös csíkos cica halad át az úttesten, hatalmas szatyrokat cipelve. Alig bírt velük. Bernya odaugrott, hogy segítsen, és kivett két szatyrot a cica kezéből. Tényleg nehezek voltak.

– Hova vigyem? – kérdezte.

– Csak ide a sarkon túlra. Nagyon köszönöm – válaszolta a cica, és igyekezett lépést tartani Bernyával. Befordultak a sarkon, és Bernya megpillantott egy kávézót. – Oda megyünk – szólt a macska. Bernya felnézett, és egy táblát pillantott meg: Chatterie Café. Elcsodálkozott. Eddig nem vette észre a kávézót.

– Megérkeztünk. Köszönöm szépen a segítséget – hálálkodott a cica. – Cirmike vagyok – nyújtotta a mancsát.

– Bernya – felelte a kenguru.

– Hadd hívjalak meg kávéra meg egy süteményre – invitálta Cirmike. – Biztosan nem jártál még nálunk. Gyere be, nézz körül, ülj le egy kicsit. Még nincs sok vendégünk, csak két napja nyitottunk. Igyál velem egy kávét, és nézd meg a süteményespultot. Minden friss, ma hajnalban érkezett.

Bernyának összefutott a nyál a szájában. A pultban csodaszép sütemények sorakoztak, a falon pedig egy nagy polcon bagettek, kiflik és mindenféle egyéb péksütemények álltak halomban.

– Talán tudnak nélkülözni tíz percet az étteremben – döntötte el, és leült az egyik asztalhoz.

Cirmike megérkezett a kávékkal, és az asztalra tette őket.

– Házi tejszínt hoztam – jelentette be. – Én mindig azzal iszom a kávét. Szép fényes lesz tőle a bunda!"

Eddig az idézet Bernyáról és Cirmikéről, aki később a második legjobb barátja lett. Emlékszel még, ki az első?

Szólj hozzá

olvass bele!