2015. ápr 01.

Áprilisi képeslap

írta: Oláh Katalin
Áprilisi képeslap

Beköszöntött végre az április! Langyos délutánokkal, szelíd napsütéssel, széllel és permetező esővel, ahogy mindig szokott. Bernya egyet hajtott fali kalendáriumán, és elolvasta az áprilisi idézetet. Ebben az évben Andersen: Tizenketten a postakocsin című meséjéből állt a naptára, melyet Robitól kapott karácsonyra. Áprilisnál ez állt:

"- Március, hopp! - kiáltott rá a negyedik, aki nyomban utána lépett ki a kocsiból, és meglökte az előtte állót. - Ugorj be az őr szobájába, jó puncsot főztek ott, érzem a szagát! - De ez a negyedik csak lódított, áprilist akart járatni a társával, így mutatkozott be az őrnek. Bolondos legénynek látszott, olyannak, akinek több az ünnepnapja a munkás napjánál. - Föl-alá táncol a kedvem! - rikkantotta. - S ahogy a kedvem tartja, eső esik, vagy nap süt. Sír az egyik szemem, nevet a másik, ezt csinálják utánam! Csupa nyári ruha van a ládámban, de nem vagyok bolond, hogy fölvegyem! Itt vagyok! Tavaszi lakkcipőben, de téli kesztyűben megyek sétálni vasárnap."

Bernya elmosolyodott, és arra gondolt, mi minden vár rá áprilisban.

Bernyaaprilis

Először is, rögtön itt a húsvét. Tojásokat kell addig festeni, sonkát szerezni a piacról, és medvehagymát, retket, tormát. No meg barkát az asztalra! Elhatározta, idén a foszlós fonott kaláccsal is megpróbálkozik. Aztán össze kell írni, kikhez megy locsolkodni húsvét hétfőn. Cirmikét feltétlenül meglocsolja, de  csak óvatosan, nehogy megzavarja a kiscicákat. Moly Matild tanárnőhöz is ellátogat, meg Donna Mammához is, a Don Zsiri pizzériából. Aztán lesz még költészet napja a hónapban, ilyenkor Bernya szokásosan egy verset tett ki a közösségi oldalra. Erre is gondolni kell! Utána már alig tizenhatot kell csak aludni, és bekövetkezik az a nap, amit titkon a legjobban várt: a születésnapja! Bernya a lelke mélyén remélte, egy hatalmas tortát fog kapni, és együtt ünnepelnek majd Robival, ahogy mindig is szoktak. És nyílnak a virágok, melenget a Nap, egyre hosszabbak a délutánok. Éljen a tavasz!

Tarts velem és Bernyával áprilisban is! Szép tavaszt kívánunk Neked, kedves Olvasó!

Szólj hozzá

Bernya mindennapjai