2016. már 03.

Bernya diétája

írta: Oláh Katalin
Bernya diétája

bernyaprofil.png

Kora márciust mutatott a naptár, bár Bernya a bundáján a legkevésbé sem érezte a tavaszt. A patakparton csípős szél kergette az eldobált papírzacskókat, és a Rákos-patak alacsony vize borzongva fodrozódott. Bernya is meg-megborzongott, ahogy a korlát felé sétált, és erős kísértést érzett, hogy az ugrálást kihagyva egyből kedvenc kávézója felé vegye az irányt. Jólesett volna most egy forró tejeskávé, nem beszélve arról, hogy Ciceró tegnap bejelentette, újfajta mandulás-fahéjas croissant-on kísérletezik épp, és ma hajnalban visz kóstolót a Chatterie Caféba is. Bernyát eléggé csábította a még langyos croissant-ok gondolata, és titkon amiatt is aggódott egy morzsányit, nehogy elfogyjanak a kísérleti példányok, mielőtt megérkezne a cicákhoz.

Végül úgy döntött, ugrál egy kicsikét. Végtére is, ha tavasz végére le szeretne faragni a pocakjából, viszont a croissant-ok kóstolásából sem szeretne kimaradni, úgy a leghasznosabbnak azt tűnt számára, ha újra beiktatja az életébe a rendszeres testmozgást. A patakparti ugrálás még ebben a csípős időben is jobb ötletnek látszott, mintsem, hogy újra edzőterembe kelljen mennie. Robi ugyanis tett néhány kísérletet, hogy ismét ellátogassanak az Örs vezér téri létesítménybe, és Bernyának igencsak kreatívnak kellett lennie, hogy időről időre elfogadható kifogásokkal álljon elő. A legkevésbé sem vágyott újra a súlyzók közé, és rossz álmaiban időződött csak fel időnként, amint az izmosra gyúrt gorillák a tükör előtt hangoskodnak, megfeszítik az izmaikat, és szelfiket készítenek magukról.

Robi diétát is javasolt Bernyának. A kenguru ezzel egyet is értett, legalábbis, ami az elméleti megfontolásokat illeti. Belátta, hogy csökkentenie kell a szénhidrátbevitelt, és hasznos lenne, ha este kilenckor nem vaníliakrémet kóstolgatna, de hát mégiscsak egy cukrászda tulajdonosa volt! Mégsem hagyhatta a dagadt tésztát másra, és kisült pogácsák ellenőrzéséről is személyesen kellett gondoskodnia! Ezért aztán utánolvasott a különféle diétás tanácsoknak, és arra jutott, inkább az esti kóstolgatásról mond le, mintsem reggel a frissen készített sajtos szendvicsről. A ropogós bagettet semmiképp sem tudta volna nélkülözni, abból azonban hajlandó volt engedni, hogy csak egy egészen aprócska kóstolót vegyen a saját süteményeiből. Robi felvetette, álljon át a reform sütemények készítésére, Bernya azonban elképzelhetetlennek tartotta, hogy a friss, házi vajat margarinnal vagy kókuszzsírral helyettesítse, a teljes kiőrlésű lisztet pedig egyenesen fűrészpornak titulálta. Így aztán maradt esténként saláta, és azt is vállalta, hogy lemond a reggeli heverészésről, hogy helyette újra a patakpartra siessen.

A rendszeres ugrálás meg is hozta a várt eredményt! Bernya pocakja hétről karcsúsodott, s egyszer csak azt vette észre, hogy este a kanapén, amikor a könyvet a hasára téve szokott olvasgatni, a könyv egyszer csak lecsúszott róla! Bernya először nem értette, mit történhetett, és megpróbálta visszahelyezni a hasára a nyitott könyvet. Az azonban ismét leesett, és Bernya örömében a tükör elé sietett. Óvatosan oldalt állt, és először csak fél szemmel mert ránézni a tükörképére. A hasa helyén azonban most nem látott semmit! Vagyis, csak azt egészen picike pocakot, ami mindig is volt neki, és leginkább csak erszény miatt volt ott. Legalábbis, a torkos kenguruk mindig erre fogták. Bernya hatalmasat ugrott örömében, aztán a konyhában a falinaptárhoz sietett, és újabb napot húzott le. Eva Kengurska néhány hét múlva megérkezik, és Bernya alig várta, hogy ismét régi, fess formájában fogadja őt a Budapesti Nemzetközi Repülőtéren, a Prágából érkező járatról leszállva.

Szólj hozzá

Bernya mindennapjai