2015. már 20.

A foltos nyakorján és barátai

írta: Oláh Katalin
A foltos nyakorján és barátai

Sajnos, a technika ördöge miatt Reggelizz Bernyával projektünk leginkább a későnkelők számára lesz elérhető. Ebédeni, vacsorázni persze még lehet vele, sőt, metrón utazni is, meg buszra várni, vagy postán sorba állni. Autóvezetés közben, piros lámpánál viszont nem ajánlott!

Péntek van, lazításképpen jöjjön néhány érdekes tény a kengurukról. Jövő héten aztán újabb mesék érkeznek, csak a blogra.

A kengurufélék (Macropodidae), vagy régies nevén ugróerszényes-félék, az erszényesek  közé tartozó Diprodontia rend egy családja. Általánosan jellemző rájuk a rövid mellső és a meghosszabbodott hátsó végtag, valamint a fejlett, előre nyíló erszény.

A magyar kenguru szó az északkelet-ausztráliai guugu-yimithirr nyelv szókészletéből ered. A szót James Cook 1770. július 14-i hajónapló-bejegyzése örökítette meg, és az útról szóló könyv kiadása nyomán vált világszerte ismert vándorszóvá. Az európai nyelven többségében ugyanúgy hangzik (Bernya nemzetközi karrierjének ez biztosan nem lesz akadálya!), kivéve a szláv nyelveket, ahol a klokan megnevezés használatos, bár a szlovénban kenguru alakban is előfordul. Magyar nyelvű szövegben először Földi János, a nagyszalontai születésű orvos használta 1801-be kenguru alakban, az első rendszeres, magyar nyelvű állattanban, mely Pozsonyban jelent meg.

A szó csak a XIX. század végére vált egyeduralkodóvá nyelvünkben. A nyelvújítás korában lelkes neológusok az ugrány, górugrány, sőt fiahordó górugrány szavakat javasolták helyette. Időnként megjelenő tévhit, hogy a szó eredeti jelentése: 'nem értem a nyelvét' – amit állítólag az ausztrál őslakosok válaszoltak, miután az európaiak megkérdezték az állat nevét tőlük. Ezt a tévhitet John B. Haviland nyelvész cáfolta az 1970-es években. A Haviland által vizsgált szókészletben szerepelnek a gangurru és ngurrumugu egy kengurufaj megnevezéseként.

Bernyaphotocat

Bernya, a górugrány kalandjai. Hm-hm. Határozottan jobb ez a kenguru megnevezés! Ti mit gondoltok?

És hogy kicsoda a foltos nyakorján? Ő Don Zsiri, az öltönyös, vastag aranyláncot viselő zsiráf, akinek eredeti olasz étterme üzemel a Zsálya utcában! Bernya a könyvben a pizzákkal közelebbi ismeretséget is köt - hamarosan ez is kiderül majd!

 

 

 

Szólj hozzá