2015. feb 21.

Tavaszváró

írta: Oláh Katalin
Tavaszváró

Bernya napsütéses reggelre ébredt. Bár a februári, későn beköszöntött mínuszok múlt héten még jegesre csipkézték az ablak szegélyét, a meleg, távfűtéses szobában, a takaró alatt mégis úgy érezte, tavasz közeleg. Gyorsan visszaszámolt: a február rövid hónap, már csak egy hét van van belőle, és utána beköszönt a március. Még kimondani is jó. Aztán április. Ahogy feltartóztathatatlanul megyünk bele a tavaszba, és egyre közelegnek az áprilisi ünnepek: húsvét, valamint Bernya születésnapja, április 27-e. Aztán május. Már a nyár ígéretét hordozza. Hosszú patakparti ugrálásokat a lemenő nap fényében, amely nem perzsel, hanem éppen kellemesen melegíti a bundát. 
Erre gondolt Bernya, egy röpke pillanatig eltöprengett, vajon forduljon-e a másik oldalára, ám végül úgy döntött, nem lustálkodik tovább. Kiugrott az ágyból és a konyha felé vette az irányt, hogy tejeskávét készítsen magának. A bögrével a kezében még visszabújt a paplan alá, és amíg kortyolgatta a forró italt, átgondolta a mai napját. Szabadnapos volt, munkába ma nem kellett sietnie. A hűtő viszont meglehetősen üresen kongott, Bernya gyomra pedig korgott. Reggelit kell venni - állapította meg a kenguru, és gyorsan előkapott egy cetlit, hogy összeírja a bevásárlólistát. Feltétlenül szüksége van házi tejfölre és sajtra. Még nem tudta, mit akar ma főzni, de bármi is lesz az, sűrű, krémes tejföl mindenképp kell majd hozzá. Meg jó volna valami zöldség. Bernya már nagyon várta a tavaszt. Így tél végén épp eléggé unta már, hogy céklát és répát rágcsáljon: újhagymára, retekre, paradicsomra vágyott. Persze tudta, hogy még kell egy kis idő a tavasz primőreinek, és most még legfeljebb, ha déli gyümölcsöt vehet, de igazán unta már a banánt, meg a szikkadt narancsokat.

- Irány a Cédrus piac - döntötte el, kiitta a kávéját, és a fürdőszoba felé vette az irányt. Fél óra múlva vidáman ugrált az Örs vezér tér irányába, kezében kosarak, erszényében pénz. Még vett sálat, de a tél végi nap egyre fokozódó erővel sütött, szinte már-már melegítette a bundáját. Bernya útközben összeszámolta, már alig néhány lángost kell csak megennie tavaszig, amikor végre beköszönt friss, szeles március, hóvirággal, nőnappal, nemzeti ünneppel. No és persze nagy halom retekkel.

 

Szólj hozzá